Procès participatiu ar entorn dera Lei d'Aran, dera lengua i dera nació occitanes.

El Parlament de Catalunya està tramitant la Proposició de Llei de Règim Especial de la Val d’Aran amb l'objectiu de normativitzar l’estatus especial que té l’Aran dins de la Comunitat Autònoma de Catalunya.

Una llei d’aquest tipus ha de comptar amb la participació del teixit associatiu aranès, que ha restat al marge de la primera ponència de la llei. A més, degut a la rellevància de la llei, aquesta participació s’ha d’estendre més enllà de la frontera i arribar a tots els racons d’Occitània. Una llei que pretén normativitzar la llengua occitana, constituint una acadèmia lingüística, ha de comptar des del primer moment amb el consens i participació de les personalitats acadèmiques i els moviments polítics i culturals occitans.

L’estatus especial que Catalunya dóna, i ha de donar, a l’Aran no és perquè aquest sigui un territori singular, com diu la ponència de la Llei, sinó perquè l’Aran és un tros de la nació occitana sota administració catalana. Aquest és el reconeixement que creiem que els catalans hem de donar als occitans, ja que som dues nacions sense estat amb igualtat de drets, inclosos l’autodeterminació, la independència i la reunificació, i en un context com el que estem vivint als Països Catalans no podem permetre que un parlament d’un tros de la nostra nació obviï el fet nacional occità ja que seria una falta de respecte i una gran incoherència política.

Per això, el proper diumenge 31 d'agost, es durà a terme a les 12 del migdia a Vielha la primera de les tres trobades previstes del Fòrum de Debat Occità per debatre aquesta Proposició de Llei. És per això que es convoca a la societat civil aranesa i de la resta d'Occitània a participar en aquest fòrum on es comptarà amb la presència i participació de representants d'entitats aranesistes i occitanistes.