La CUP de Barcelona demana l’arxiu de la causa contra 8 activistes d’Ecologistes en Acció per denunciar les activitats de CaixaBank
El desembre de 2011, Ecologistes en Acció va desplegar tres pancartes en la seu central de CaixaBank a Barcelona amb els textos “La Caixa arrasa el planeta”, “Justícia social i ambiental” i “Allibera’t de la banca”. En l’acció directa no violenta van participar al voltant de 300 persones, de les quals vuit desplegaren dos de les tres pancartes. Aquestes persones s’enfronten ara a una petició de vuit mesos de presó.
L’acció denunciava diversos fets sobradament coneguts. En primer lloc, es volia destacar l’acumulació de poder polític i econòmic en el sector bancari, que els permet dictar així el gruix de les polítiques públiques que executen els Governs. Per a fer-ho, empren les cadenes del deute públic, contret en gran part per a rescatar als bancs i antigues caixes en el naufragi immobiliari.
El segon eix de la crítica partia de l’evidència que CaixaBank controla part de les accions d’empreses espanyoles transnacionals d’enorme rellevància en els sectors energètics, de l’aigua i de les infraestructures. Aquestes empreses duen a termes polítiques ambientals i socials molt agressives, tant a casa nostra com a altres països del Sud. Entre elles trobem Agbar, Repsol, Gas Natural-Fenosa o Abertis.
En tercer lloc, es denunciava la implicació directa de CaixaBank en l’especulació urbanística. CaixaBank ha finançat centenars d’urbanitzacions en tota la Península que han esdevingut actius tòxics, fet que ha dut CaixaBank a haver d’aprovisionar més de 2.500 milions d’euros per a la seva cartera de crèdit immobiliari.
Per últim, l’acció també va volver denunciar que, tot i que CaixaBank rep ajudes públiques per a la seva expansió, ara mateix és el primer banc de l’estat espanyol amb 342.618 milions d’euros en actius, per davant del BBVA i del Santander. Entre aquestes ajudes públiques, trobem la que va rebre per l’adquisició de Banca Cívica (977 milions d’euros) o pel Banc de València (5.500 milions d’euros) que s’afegeixen al dèficit públic. A més a més, Criteria, filial de CaixaBank, evadeix impostos mitjançant l’ús de paradisos fiscals.
Ecologistes en Acció podria haver escollit un altre mitjà per comunicar les crítiques a l’entitat, com podria haver sigut pagar anuncis en mitjans de comunicació de masses, com fa CaixaBank. Tanmateix, és obvi que Ecologistes en Acció, ni cap moviment social, té la capacitat econòmica per fer-ho. Mentre el sistema democràtic actual discrimini la capacitat de comunicació social en funció de la capacitat econòmica, accions com la del desembre de 2011 en la seu central de CaixaBank tindran tota la legitimitat.
Amb aquesta acció, Ecologistes en Acció segueix el camí de milers de persones que han realitzat accions de desobediència civil amb les quals s’han assolit avenços en la justícia social i ambiental o, si més no, mantenir certs drets i llibertats socials. La discriminació davant la justícia no és nova: mentre que persones i/o entitats vinculades a les elits político-financeres disposen de totes les facilitats per evadir sancions (penals o econòmiques), a les persones que protesten per denunciar un ordre injust se les aplica amb tota duresa.
Per tot això, des de la CUP de Barcelona considerem que l’acció per la qual es demanen 8 mesos de presó a cada un dels 8 activistes fou una acció legítima que mereix l’arxiu immediat de la causa.